Friskere Deg - Vibeke Linheim Isaksen

Derfor er du utslitt og har plagsomme symptomer

Du er sjekket opp og ned av lege(r). De finner ingenting galt med deg. Du blir frustrert. Er det sånn livet mitt skal være?

Det er mange grunner til hvorfor du har plagsomme symptomer. Det kan være at du har problemer med fordøyelsen. Vond mage, oppblåsthet, og/eller treg/løs mage.

Kanskje vet du ikke engang at du har problemer med fordøyelsen. Du kan ha en mage som fungerer helt fint, men du har andre plager som smerter i muskler og ledd, hodepine, hudproblemer, du føler deg utslitt eller nedstemt.

Alle disse tilstandene og flere til kan komme av at fordøyelsen din ikke fungerer som den skal. 

Det er enkle steg du kan ta for å få bedre fordøyelse og på sikt bli kvitt plagene dine. Om ikke kvitt, så kan du bli mye bedre.

Vil du vite hva du kan gjøre?

 

Bli med på nettmøte onsdag 16. oktober. Meld deg på her: https://www.friskeredeg.no/nettmote

 

Det...

Les mer

Dette visste du ikke om maten du spiser

Sokrates sa «La din mat være din medisin». Det er en fin leveregel, men hva hvis maten vi spiser gjør oss syke? I dag er det nesten blitt uvanlig å ikke være allergisk eller ha intoleranse for en eller flere matvarer.

Maten vi spiser er et produkt av alle faktorer som spiller inn fra dyrking av jorda til den ligger på tallerkenen. Hva skjer med mat som tilsettes ulike stoffer for å endre konsistens, sørge for lang holdbarhet og for å gi ekstra smak?

Vi har det enkelt i dag med "mat" i pose og eske. Sjekker du innholdsfortegnelser på det du kjøper?

Mine besteforeldre spiste sjeldent ferdigmat. «Det er ikke mat», sa bestemor.

Jeg tenker at vi har noe å lære av eldre generasjoner.

 

"De gamle vet best"

Grønnsaker som blir kokt mister 10-25% av vitaminene. Tapet av mineraler er ikke like stort, med unntak av kalium. Mine besteforeldre drakk alltid kokevannet fra...

Les mer

Hjemmelaget granola

Det finnes en haug med oppskrifter på granola. Noen inneholder havregryn, andre ikke. Noen har nøtter, og det er det mange som må unngå. Frø er det også mange som reagerer på, meg inkludert. Jeg har derfor laget min egen oppskrift som fungerer bra for min sensitive mage. Kanskje den fungerer bra for deg og? Orker du ikke lage? Det er masse å velge mellom på butikken, men disse inneholder stort sett korn og en haug med sukker. Sjekk alltid innhold før du kjøper. Det som står først på listen er det mest av.

Allergi og intoleranse

Denne oppskriften er helt uten korn og gluten, men inneholder nøtter. Har du nøtteallergi bør du derfor styre unna. Ved intoleranse, bytt ut med nøtter du tåler. Har du problemer med å fordøye nøtter vil bløtlegging bidra til enklere fordøyelse. Selv styrer jeg unna hasselnøtter da jeg...

Les mer

Hjemmelaget kokosyoghurt

Kokosyoghurt. Min redning da jeg ikke kunne spise melkeprodukter lenger. Som en tidligere "yoghurtoman" var dette et stort tap og en stor sorg da jeg la om kostholdet noen år tilbake. Hvis tap av matvarer kan kalles en sorg.

Utvalget av kokosyoghurt var ikke det beste i butikkene på den tiden og da ble alternativet å lage selv. Utvalget er ikke det beste i dag heller, men mye bedre! Det beste og sunneste er selvfølgelig å lage den selv. Da vet du hva du har i den, og unngår unødvendige tilsetningsstoffer. Har du ikke tid eller synes det er et ork. Går det fint ann å kjøpe i butikken. Alt er lov!

Det finnes mange oppskrifter på kokosyoghurt. Jeg har forsøkt med ulike typer kokosmelk, men har holdt meg til denne oppskriften. Enkelt, kjapt og du trenger ingen forkunnskaper i matlaging for å få til denne.

Du finner den i heftet "11 oppskrifter", sammen med flere andre forslag til frokost, lunsj,...

Les mer

Slik unngår du feriemage

Uncategorized

Feriemage. Er velkjent uttrykk. De fleste av oss har opplevd feriemage en eller flere ganger i løpet av livet. Det er fullt mulig å bli matforgiftet i Norge og. Jeg ble selv matforgiftet i slutten av mars, og det var ingen hyggelig opplevelse. I tillegg har jeg jobbet med oppgjør av reiseforsikring i mange år, så jeg vet at det er et stort problem. Derfor, bedre føre var sånn at du kan nyte ferien uten å sitte på potta.

Her får du 5 tips til hvordan du kan unngå at ferieturen ender med et langtidsopphold på do.

 

5 tips for å unngå feriemage

1. Unngå isbiter

Dette vet du helt sikkert, men dette er en av de største synderne til feriemage. Isbiter er som regel laget av kranvann og inneholder en bakterieflora våre norske mager ikke er vant til. Spør derfor alltid om drikke uten isbiter. 

 

2. Pass på at maten du spiser er godt varmebehandlet

...

Les mer

SIBO - overvekst av bakterier i tynntarmen

Hvor har du blitt av Vibeke? Jeg ble etterlyst. Jeg forsvant plutselig fra sosiale medier, ingen blogginnlegg og heller ingen eposter til listen min.

Jeg måtte rett og slett ta en pause. Livet kom veien. Det startet med en matforgiftning i slutten av mars. Deretter sto prøvelsene på rekke og rad. Midt i innspurten av studier. I tillegg til oppfølging av kunder. Jepp, det ble rett og slett litt mye. Nå er eksamen overstått, og jeg kan ha fullt fokus på å hjelpe kundene mine så godt som mulig.

Magen min er fortsatt ikke i form, og jeg får igjen en påminnelse om hvordan det var da jeg var veldig syk. Deilig å kjenne at man lever! Eller ikke. Du tenker kanskje at en matforgiftning ikke er så farlig. Det går jo kjapt over. Ikke nødvendigvis. Det kan skape trøbbel i lang tid etterpå. Spesielt hvis man har opplevd matforgiftning tidligere eller har en sensitiv fordøyelse,...

Les mer

Ta vare på hjernen din med riktig kosthold og livsstil

Jeg er 36 år gammel og føler meg som det. Men, jeg har også erfart å føle meg som en 90-åring. Det finnes mange spreke, oppegående 90 åringer. Jeg følte meg som en sliten, dement gammel dame. Kroppen verket, jeg var svak, hadde hukommelse som en gullfisk og jeg klarte ikke føre en normal samtale. Jeg isolerte meg i perioder og tok på en maske når jeg for en gang skyld møtte folk.

Møtte jeg deg på butikken eller på tur med hunden kunne jeg gå gjennom de få ordene vi vekslet i dagevis. På utsiden så jeg frisk og normal ut, på innsiden var jeg paranoid, deprimert og full av angst. Jeg var ikke meg selv.

 

Når hjernen svikter

Du kjenner kanskje noen som er dement? I disse dager fullfører jeg min hovedoppgave i ernæringsterapi. Jeg har valgt å skrive om Alzheimers sykdom. Hovedgrunnen er at jeg selv har kjent litt på...

Les mer

Slik får du kontroll på stresset

Stress er vår nye folkesykdom. Vi stresser oss syke, både fysisk og psykisk. Dersom du lurer på om symptomene du opplever er relatert til stress se etter disse symptomene.

 

Vanlige symptomer på stress

Mange av symptomene på stress kan også forveksles med tegn på depresjon. F eks humørsvingninger, rastløshet, og en følelse av å være ute av kontroll. Du har ikke lenger kontroll på kroppen din. Stress kan også føre til en følelse av ensomhet, men samtidig at du ikke har noe lyst til å være sammen med andre mennesker. Du kan oppleve en følelse av at du ikke er noe verdt, ha tendens til angst og ha skyldfølelse. Som du ser kan disse symptomene lett forveksles med depresjon.

 Har du ofte hodepine? Det er vanlig å få hodepine når man er stresset.  Du har kanskje hørt om stresshodepine? En av grunnen til at du får...

Les mer

Slik blir du kvitt oppblåst mage+oppskrift på chiapudding

Knappen på buksa vil ikke igjen. Du har smerter, det kjennes ubehagelig, og du ser høygravid ut. Ingen ønsker å være oppblåst, ha smerter eller se ut som en badeball. Du trener, spiser sunt og føler du gjør alt riktig. Likevel blåser magen seg opp i tide og utide.

Drømmen? Du sprader rundt på stranda med en mage som ikke er oppblåst. Knappen på favorittbuksa smetter igjen, og du er fri for smerter eller ubehag. Her får du vite hvorfor du får oppblåst mage, og hva du kan gjøre for å forhindre det. Nederst i innlegget finner du en enkel basisoppskrift på chiapudding som kan være en hjelper mot oppblåst mage.

 

Hvorfor får du oppblåst mage?

Her skulle jeg ønske jeg kunne gi deg en fasit. Det kan jeg dessverre ikke. Det er bare du som kjenner kroppen og livsstilen din. Det kan også være tilstander som krever...

Les mer

Mindre snørr og gørr - slik får du en bedre pollensesong

Nesa renner. Huden klør. Tusen maur har invadert munn, gane og ører. Sånn kan det kjennes ut. I tillegg er øynene så røde og hovne at det ser ut som om du har vært på fest i flere dager. Hodet verker, du er trøtt, sliten og nå har jaggu magen også slått seg vrang? 

Pollensesongen kan være tøff, og i år har den allerede startet. Det finnes heldigvis enkle grep du kan ta for å redusere plagene. 

 

 

Plagsomme familiemedlemmer

Pollenet har proteiner som ligner proteinene vi finner i matvarer, spesielt i frukt og grønnsaker. Kall det gjerne fjerne familiemedlemmer som kommer på besøk i tide og utide. Besøk er koselig det, men det jo ikke alltid det passer. Spesielt ikke når besøket ikke vil gå igjen. Og det er nettopp dette som skjer når du har pollenallergi og flere “familiemedlemmer” tropper opp...

Les mer
1 2 3
Close