Hjemmelaget granola

Det finnes en haug med oppskrifter på granola. Noen inneholder havregryn, andre ikke. Noen har nøtter, og det er det mange som må unngå. Frø er det også mange som reagerer på, meg inkludert. Jeg har derfor laget min egen oppskrift som fungerer bra for min sensitive mage. Kanskje den fungerer bra for deg og? Orker du ikke lage? Det er masse å velge mellom på butikken, men disse inneholder stort sett korn og en haug med sukker. Sjekk alltid innhold før du kjøper. Det som står først på listen er det mest av.

Allergi og intoleranse

Denne oppskriften er helt uten korn og gluten, men inneholder nøtter. Har du nøtteallergi bør du derfor styre unna. Ved intoleranse, bytt ut med nøtter du tåler. Har du problemer med å fordøye nøtter vil bløtlegging bidra til enklere fordøyelse. Selv styrer jeg unna hasselnøtter da jeg får kløe i halsen etter bare en nøtt. Du har kanskje andre nøtter du reagerer på? Du er din egen ekspert. Kun du vet hva kroppen din tåler og ikke tåler. Prøv deg derfor frem for å finne de nøttene du trygt kan spise.

Når det gjelder frø er det samme prosess. Bløtlegging gjør frøene lettere fordøyelig og bedrer opptak av næringsstoffene. Vet du at du reagerer på enkelte frø bytter du enkelt ut med frø du vet at du tåler.

Oppskrift

Du kan følge oppskriften jeg har satt sammen eller bruke den som en basis. Som sagt, her er det lov å bytte ut det du ikke tåler.

Ingredienser

  • 2 dl mandler
  • 2 dl valnøtter
  • 2 dl solsikkefrø/gresskarkjerner
  • 1 dl sesamfrø
  • 2 dl revet kokos
  • 7 små dadler eller 4-5 store
  • 2-3 ss fibersirup
  • litt salt
  • litt kanel

 Slik gjør du

  • Hakk mandler og valnøtter
  • Skjær dadlene i små biter. Husk å fjerne steinen først hvis du kjøper med stein.
  • Bland alle ingrediensene i en bolle slik at daddelbitene fordeler seg og ikke klumper seg sammen.
  • Stek på 150 grader i 45 minutter. Rør/bland hvert 20 minutt.
  • Avkjøl og ha over på lufttett beholder. Granolaen holder seg i flere uker. Best holdbarhet i kjøleskapet.
  • Kan fryses ned i porsjoner hvis du bruker lite. 

 

Ønsker du å bløtlegge frø og nøtter? Du finner fremgangsmåte i heftet "11 oppskrifter". Meld deg på ved å trykke på bildet.

Close