Dette visste du ikke om maten du spiser

Sokrates sa «La din mat være din medisin». Det er en fin leveregel, men hva hvis maten vi spiser gjør oss syke? I dag er det nesten blitt uvanlig å ikke være allergisk eller ha intoleranse for en eller flere matvarer.

Maten vi spiser er et produkt av alle faktorer som spiller inn fra dyrking av jorda til den ligger på tallerkenen. Hva skjer med mat som tilsettes ulike stoffer for å endre konsistens, sørge for lang holdbarhet og for å gi ekstra smak?

Vi har det enkelt i dag med "mat" i pose og eske. Sjekker du innholdsfortegnelser på det du kjøper?

Mine besteforeldre spiste sjeldent ferdigmat. «Det er ikke mat», sa bestemor.

Jeg tenker at vi har noe å lære av eldre generasjoner.

 

"De gamle vet best"

Grønnsaker som blir kokt mister 10-25% av vitaminene. Tapet av mineraler er ikke like stort, med unntak av kalium. Mine besteforeldre drakk alltid kokevannet fra potetene. Det var helt normalt, og noe de hadde lært fra sine foreldre.

Farfar lagde ofte den nydeligste grønnsakssuppe med kjøtt fra den lokale slakteren. Den inneholdt alltid purre og selleri. Han kokte knoker og bein for å lage god kraft.

De var aldri syke, og min bestemor fikk først journal på sykehuset da hun var godt over 80 år gammel. De ble 96 og 97 år gamle.

I dag har kraftkoking blitt populært igjen. Noe som var en helt naturlig del av kostholdet for noen få generasjoner siden. Kraft er supermat for tarmen og er enkelt å lage.

 

Fermentering og spirer

Fermentering har blitt populært de siste årene, men det er blitt brukt i tusenvis av år. Fermentering gjør at maten blir enklere å fordøye, og kroppen tar opp mer av næringsstoffene. Gry Hammer utga i 2016 boken «Fermentering», og har gitt nordmenn et nytt syn på gamle konserveringsmetoder. 

Spirer er proppfulle av enzymer, vitaminer og lett tilgjengelige mineraler som kroppen trenger. Vi får for lite av dette gjennom et tradisjonelt norsk kosthold. Spiring er enkelt å få til hjemme på kjøkkenbenken.

Det eneste du trenger for å sette igang er et glass og noen frø. Du får også kjøpt ulike varianter på butikken.

  

Blir vi lurt?

«Den hemmelige kokken» av Mats-Eric Nilsson tar for seg nettopp hva som skjuler seg i maten vi kjøper. Han sier «noen har jukset med maten din».

Du har sikkert sett lange varedeklarasjoner på utallige produkter i matbutikken. Leser du disse? Eller gjør du som folk flest, stoler på matprodusentene, og legger de rett i kurven?

Her finner du min guide om innholdsfortegnelser 

 

Et "råttent" eksempel

Vanilje er et eksempel på hvordan matindustrien lurer oss forbrukere. Ekte vanilje får man fra Vanilla planifolia, en orkidé som opprinnelig vokste i Mellom-Amerika og Mexico. Idag kommer kun 2-3 % av verdens vaniljesmaker fra denne planten. Det betyr at dersom du kjøper vanilje-is i butikken inneholder denne mest sannsynlig Vanillin.

Vanillin er helt syntetisk og fremstilt av petrokjemiske produkter. Den norske bedriften Borregård er en av verdens ledende leverandører av tømmerbasert Vanillin.

Du kan selv avgjøre om du synes det er greit at produsentene har lov til å skrive vanilje på produktene når det i realiteten er råttent tømmer.

 

Synes du mat er dyrt?

Vi bruker vesentlig mindre på matvarer idag enn for 40-50 år siden. 

En forbruksundersøkelse foretatt i 2012 viser at vi bruker ca 11% på matvarer og alkoholfrie drikkevarer. I 1958 var tallet 40%.

Vi bruker altså mye mindre penger på mat idag, men hvorfor er det slik?

Fabrikkproduserte næringsmidler har mye av æren for det. Ingredienser som sukker, hvetemel, salt og raffinerte oljer blir brukt i stor grad for å gjøre produktene så billig som mulig. 

Det som er viktig å huske på, og må ta inn i beregningen, er hva du får ut av maten du kjøper.

Dersom du er mest opptatt av pris kan det være at du ikke får i deg de vitaminene, mineralene og aminosyrene som kroppen trenger. Og det kan bli dyrt på sikt. 

Det er ingen hemmelighet at dårlige matvaner kan føre til ernæringsmangler, allergier, intoleranser, generelle fordøyelsesplager og såkalte livsstilssykdommer. 

Det kan derfor lønne seg å investere litt mer penger i hver enkelt råvare for å sikre kroppen de nødvendige næringsstoffene. Invester i helsen din. Jeg kan love deg at det ikke er billig å være syk.

 

Hva kan vi selv gjøre?

Dagens matindustri handler i grove trekk om å få mest mulig penger ut av hver matvare som blir produsert. Det er et større fokus på hva maten koster enn hva den egentlig inneholder av næringsstoffer. 

Vi kan påvirke produsentene ved å velge varer uten lange varedeklarasjoner, og uten billige fyllstoffer.

De store matvareprodusentene endrer sine produkter når omsetning går opp eller ned.

Forbrukerne har stor makt, det gjelder bare å bruke den.

 

Her finner du min guide om innholdsfortegnelser 

 

Close